adatmentés backup szerver server
 


Leírások - Típusok - Árak

Adatmentő szerver mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Miért van szükség adatmentésre?
Képzeljünk el egy szállodát, melynek teljes foglalási rendszere, a vendégek fogyasztása, a könyvelés és az összes dokumentum a szervere(i)n tárolódik. Ha az adatok elvesznek, még azt sem lehet kideríteni, hogy a vendég fizetett-e, vagy mit fogyasztott a szobájában található minibárból. A könyvelés adatai és a foglalási táblázat elvesztése is beláthatatlan következményekkel és óriási anyagi veszteséggel járna.
Minden adat számítógépre kerül és sokszor csak oda. Hiszen minek a gép, ha nem azért, hogy tárolja az adatokat? Ha kell valami, majd előszedem belőle. Feltéve, ha ott lesz még. A felhasználók és cégvezetők általában nem informatikusok, és legtöbbüknek meg sem fordul ez a fejében. Adatmentésre tehát szükség van, hiszen jobb megelőzni a bajt. Nem szabad elsiklani az adatmentés fontossága mellett!
Értékeinket mindig, minden időben biztosítani kell - akárcsak életünket, egészségünket, autónkat, ingatlanunkat és a többi számunkra fontos dolgot. Ma az információ érték, tudás, hatalom.

Mik az adatvesztések leggyakoribb okai?
Az egyik leggyakoribb adatvesztés a számítógép meghibásodásából adódik. Az adatok legtöbbször merevlemezen (winchester) tárolódnak, de sajnos ez egy mechanikai eszköz mely sokkal gyakrabban hibásodik meg, mint bármely más eszköz a számítógépben. A merevlemez felépítése sajnos nem teszi lehetővé, hogy megjavítsuk, így általában az adatok is elvesznek az eszköz meghibásodása esetén. Persze létezik speciális labor, ahol az adatokat jó esetben vissza tudják állítani a sérült eszközről, de ez sok százezer forintba kerül és több napra nélkülöznünk kell fontos adatainkat.
A másik leggyakoribb adatvesztés a felhasználó általi véletlen törlés. Ahhoz, hogy egy felhasználó dolgozni tudjon, általában teljes jogosultságot kell adnunk a munkájához szükséges adatokhoz. Elég egy véletlen kattintás vagy oda nem figyelés és akár több könyvtár tartalma is áldozatul eshet a műveletnek. Ugyanezt az eredményt produkálhatja a felhasználó munkaállomására települt rosszindulatú program vagy vírus is.

Hogyan védekezzünk az adatvesztés ellen?
A legjobb módszer természetesen a megelőzés, ha már a rendszer tervezésekor figyelmet fordítunk az adatvédelemre. Persze ezt utólag is megtehetjük. Először is hálózatunkat és szerverünket meg kell védeni a külső behatások ellen, melyek leggyakrabban az Internet felől érkeznek. Megfelelő csomagszűrő tűzfal használatával (nem a Windows XP beépített "tűzfalacskájára" kell gondolni) korlátozni kell az Internet felől érkező és a belső hálózat felől érkező forgalmat is. A felhasználóknak korlátozni kell a jogosultságaikat a megfelelő szintre. Ki kell alakítani megfelelő vírusvédelmet a helyi munkaállomásokon, mert ezzel az "otthonról hozott adatok" ellen is védhetjük cégünket. A hardveres meghibásodás ellen a szerverben használhatjuk a RAID technológiákat, melyek segítségével az adatok több merevlemezen is tárolva vannak. Ha az egyik eszköz meghibásodik, a többiről visszanyerhetők az adatok. Az emberi tényezőt azonban csak megfelelő mentő szoftverekkel lehet megfelelően kezelni.

Kérje díjmentes adatvédelmi és biztonsági audit szolgáltatásunkat: info@adatvesztes.hu

Mi az SDI Backup Szerver?
Az SDI Backup Szerver a már meglévő fájlszerver(ek)en lévő adatok mentését végző különálló szerver, mely megadott időközönként a fájlszerver(ek)en tárolt adatok teljes tartalmát a saját adattárolóira menti. A backup szerver a hálózatban egy, csak olvasási joggal elérhető fájlszerverként látszik, melyen a mentett adatok a dátum szerinti könyvtárakban érhetők el. Minden mentés könyvtárban a szerver teljes aznapi tartalma kiolvasható, tehát szükség esetén könnyen visszaállíthatjuk bármelyik napi állapotot. A megváltozott fájlok külön könyvtárban is tárolva vannak (a töröltek is), melynek listáját a rendszergazdának e-mailben is elküldi a szerver.

Hogyan menti az adatokat az SDI Backup Szerver?
A program először teljes mentést végez a meglévő szerver(ek)en tárolt adatokról. A következő mentésnél megvizsgálja, hogy az előző mentési állapothoz képest mely fájlok változtak, majd lementi azokat (inkrementális mentés). A megváltozott fájlokból és az előző mentéshez képest változatlan fájlokból összerakja az aznapi teljes mentést. Nincs szükség tehát a fájlszerveren tárolt teljes adatállomány újbóli mentésére (melyet a tárkapacitás is erősen korlátozna), mégis úgy látjuk mintha minden adatot újból lementettünk volna. Ha a Backup szerveren tárolt adatokat nézzük, olyan mintha minden mentéskor a fájlszerver teljes tartalmát lementettük volna, valójában azonban nincs meg ugyanaz a fájl kétszer a szerveren. A mentés során ellenőrzést végez a program, hogy a lementett adatok valóban azok-e, melyeket menteni akartunk. Mindig az utolsó 50 darab (konfigurációban állítható) mentést tárolja a backup szerver.

Hogyan állíthatjuk vissza az adatokat az SDI Backup szerverről?
Az engedélyezett felhasználók a backup szervert a hálózatban egy, csak olvasási joggal elérhető fájlszerverként látják, így nincs szükség külön kliens programra. A mentett adatok a dátum szerinti könyvtárakban találhatók, tehát egyszerűen visszamásolhatjuk az elveszett adatot a gépünkre vagy a szerverünkre. Minden mentés könyvtárban (act) a teljes aznapi adatállomány látszik, tehát egész könyvtárakat, vagy akár a szerver teljes tartalmát is könnyen visszamásolhatjuk. Az előző mentéshez képest megváltozott és törölt fájlok külön mentés könyvtárban (diff) is megtalálhatók, így könnyen ellenőrizhető, mely fájlok változtak és törlődtek az előző állapothoz képest.

Milyen fájlszervereket képes menteni?
Az SDI Backup szerver képes Netware (ncp), Windows (smb, cifs) és Unix (nfs) alapú fájlszervereken tárolt adatok mentésére.

Milyen kliensekkel képes kommunikálni?
Az SDI Backup szerver képes Windows, Unix/Linux és MacOS operációs rendszereket futtató munkaállomásokkal kommunikálni az alábbi protokollokon keresztül: smb, cifs, nfs.

Az SDI Backup szerver legfontosabb jellemzői:

  • különálló szerver, mely a hálózaton keresztül végzi a mentést
  • teljesen automatikus, emberi beavatkozást nem igényel a mentés
  • kizárólag inkrementális mentés, a szoftver rakja össze a teljes tartalmat (rendkívül helytakarékos)
  • ellenőrzött mentés, mely garantálja, hogy a mentés sikeres
  • nincs szükség kliens programra az adatok visszaállításához
  • használható Windows (smb, cifs), Unix/Linux (nfs), Netware (ncp) szerverek mentésére
  • a backup szerverhez Windows, Unix/Linux és Macintosh kliensek is kapcsolódhatnak
  • magyar fejlesztés

Az SDI Backup szerver Ubuntu LTS Server Linux operációs rendszert futtat, melyhez korlátlan számú felhasználó kapcsolódhat.

Az SDI Backup szerver típusai:

Ha kérdése vagy kérése lenne, esetleg nem tudja, hogy Önnek melyik lenne a megfelelő kivitel, kérjük írjon nekünk az info@adatvesztes.hu e-mail címre.

Típus
Akiknek ajánljuk

Maximaxi adatmentő szerver
Kis- és középvállalkozásoknak ideális, ahol nagy tárolókapacitásra, illetve többszörös adatbiztonságra van szükség.

Rackrack mount backup server
Olyan cégeknek ideális, melyek már rendelkeznek kiépített hálózattal, tehát van rackszekrényük, ezáltal lehetőség nyílik a szervert abban elhelyezni.

vissza a lap tetejére

Árak:

RAID1 (tükrözés)
Tárolási kapacitás
Maxi
2 X 2 TB
2 TB
380 000 Ft
2 X 4 TB
4 TB
430 000 Ft
2 X 8 TB
8 TB
500 000 Ft
     
RAID 5
Tárolási kapacitás
Maxi
3 X 8 TB
16 TB
650 000 Ft
3 X 12 TB
24 TB
750 000 Ft
     
RAID 6
Tárolási kapacitás
Maxi
6 X 8 TB
32 TB
950 000 Ft
6 X 12 TB
48 TB
1 200 000 Ft
6 X 14 TB
56 TB
1 400 000 Ft

A Rack kivitel felára 100 000 Ft. A fentiektől eltérő konfigurációban is lehetséges természetesen a kiszolgálók kiépítése (gyakran alkalmazunk pl: spare diszkeket is a nagyobb biztonság érdekében RAID 1 esetén). A fenti táblázatban szereplő árak tartalmazzák Magyarország területén az üzembe helyezést és a kliens számítógépek beállításait tíz munkaállomásig. Igény esetén a többi munkaállomásra külön ajánlatot adunk.
Áraink ÁFA nélkül értendők.

A fent felsorolt típusoktól eltérő kapacitású backup szervereket is forgalmazunk. Egyedi ajánlatért írjon e-mailt a következő e-mail címre: info@adatvesztes.hu

vissza a lap tetejére