adatmentés backup szerver server
 


A tűzfal az egyik olyan számítástechnikai vívmány mellyel kapcsolatban a legtöbb tévhit és téves információ kering a köztudatban. Mi most megpróbálunk néhányat eloszlatni.

Mit is jelent a tűzfal pontosan?

Először ezt a szót az építészetben használták, egy nagyon komoly probléma kiküszöbölésére, melyet a tűz terjedése jelent. Az anyagi értékek és az emberélet védelmében úgy építik a házakat, hogy a tűz lehetőleg ne terjedjen az egyik épületről a másikra. Ezt egy olyan falfelülettel érik el, amely meggátolja a tűz terjedését.

tűzfal

Hogyan működhet a tűzfal az informatikában?

Az informatikában a tűzfal egy jól meghatározott szabályrendszer alapján működő program. Feladata a rendszer és a hálózat adatainak védelme a lopás és bizonyos fokig a megsemmisülés ellen. Beállításához nagy szakértelemre és az interneten használatos szabályok (protokollok) kitűnő ismeretére van szükség. Aki nem rendelkezik ezzel a tudással, az például a számítógépére telepített, manapság divatos tűzfalprogramokkal többet árt magának mint amennyit használ. Megfelelő beállítás nélkül csak a biztonság illúzióját nyújtja magának. Az alábbi ábra jól szemlélteti a tűzfal működését.

Tűzfal

Érkezik egy adathalmaz, amit a tűzfalunk megvizsgál, és az előzőleg beállított szabályok alapján engedélyezi vagy tiltja a rendszerünkbe történő belépését. Ez valahogy úgy működik mint az országhatár. Valaki meghatározza, hogy kik léphetnek be és milyen feltételekkel az ország területére és a határőr megvizsgálja az illető személyt a feltételek alapján. Ha a szabályok nem megfelelőek, akkor a bűnözők ki-be járhatnak, a kívánatos személyek pedig kint ragadhatnak.
Ilyen szabályból, és azok variációiból több ezer feltétel születhet. Néhány példa: cégünknél tilthatjuk az egyes oldalak látogatását, a videó letöltéseket, az on-line zenehallgatást, vagy a kívülről érkező rosszindulatú támadásokat is. Ha Ön úgy gondolja, hogy cégét úgysem támadják meg, mert kinek lenne fontos az Ön adata, akkor téved. A támadások nagy részét manapság az interneten kutató programok ezrei végzik, melyek válogatás nélkül törnek be rendszerekbe. Olyan helyekre, ahol a védelemre nem fordítottak kellő figyelmet.

Ha a fentieket olvasva kétsége támad rendszerének hibátlan működéséről, akkor

kérje díjmentes adatvédelmi és biztonsági audit szolgáltatásunkat: info@adatvesztes.hu