adatmentés backup szerver server
 


A mai számítástechnika legaktuálisabb - a Windows operációs rendszert futtató felhasználó által is többször megtapasztalt - "nyavalyái" a vírusok és a reklám-, illetve kémprogramok által okozott problémák. Az alábbiakban néhány jó tanácsot adunk ezek elkerülésére.

Honnan lehet felismerni, hogy a gép fertőzött?

Pontosan csak ritkán lehet tudni, de az esetek nagy százalékában a gép "fura" dolgokat csinál. Ami tegnap még tökéletesen működött az mára nem bír elindulni, kapcsolódni. A gép lefagy, percekig dolgozik olyan műveleten, ami azelőtt pár pillanat volt. A böngészőben furcsa ikonok, gombok jelennek meg és a kezdő oldal sosem marad az általunk kiválasztott oldal, hanem egy ismeretlen mindenféle szolgáltatásokat kínáló lap jelenik meg helyette. Ilyenkor felmerül a gyanú, ami aztán az esetek többségében be is igazolódik, hogy a gép vírussal vagy kémprogrammal fertőzött. A különbség a kettő között csak annyi, hogy a kémprogram kevésbé rosszindulatú, de néha több bosszúságot okoz a felhasználónak. Nem beszélve arról, hogy az internet sebességét jelentősen lassabbnak érezzük, mivel ezek a kémprogramok folyamatosan böngészik a háttérben az internetet a gépünkről. Egy átlagos gépen akár több száz ilyen rosszindulatú kis programocska is fellelhető.

Hogyan védekezzünk?

A vírusok ellen sokféle víruskereső- és irtó program létezik. Legismertebb a Norton Antivirus, de van sok másik is. Mi mindig egy független nemzetközi szervezet ajánlása alapján szoktuk eldönteni, hogy melyiket vásároljuk. Idén a legjobb választás a NOD32 nevű vírusirtó, mely az idei versenyen mindenkit maga mögé utasított. A legtöbb vírust ez a program ismeri fel, és a számítógép erőforrását is csak kis mértékben terheli, szemben például a korábban említett Norton Antivirus programmal. Ezek használati jogát évente kell megvásárolni. Ami nagyon fontos, hogy a program vírus ismereteit naponta akár többször is manuálisan vagy automatikusan frissíteni kell. Csak így kerülhető el, hogy a legújabb vírusok ellen is védve legyen a gépünk. A program egy ingyenes, pár hétig működő verziója letölthető innen:

http://www.eset.hu

A reklámprogramok ellen van néhány jól használható ingyenes alkalmazás. Ezeket bizonyos időközönként futtatni kell. Ajánlatos hetente átnézetni a gépet velük.